XTC (MDMA)

XTC wordt meestal verwerkt in pillen, maar het komt ook voor in poedervorm. Het is een populaire drugs tijdens het uitgaan en op festivals. Van XTC word je opgewekt en erg actief. Je kunt uren achtereen dansen, je zoekt gemakkelijker contact met anderen en het geeft een verliefd en warm gevoel.

De meest voorkomende problemen zijn onderkoeling en te weinig natrium in het bloed. Daarnaast kun je problemen met je hart, nieren en lever krijgen.

Hartproblemen door XTC

XTC heeft als werkzame stof MDMA. MDMA versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit verhoogt het risico op hartritmestoornissen. MDMA kan leiden tot het vernauwen van de vaatjes rond je hart (spasmen). Dan kan er een hartinfarct optreden. 

Het is niet bekend hoe vaak gebruikers in de problemen komen. Het is wel zo dat er tegenwoordig meer MDMA in een pilletje zit. Hierdoor komen mensen steeds vaker op de spoedeisende hulp of zelfs op de de intensive care terecht. Hart- en vaatpatiënten lopen extra risico. 

Er zijn aanwijzingen dat XTC kan leiden tot problemen met de hartkleppen. De kleppen kunnen gaan lekken of te nauw worden. Lees meer op Trimbos.