Lachgas in de “praktijk

Meisje (14) gebruikt per dag 10 liter lachgas. ’Echt een schrijnend voorbeeld. Zij komt op plaatsen die jij en ik niet willen zien’

Het begon onschuldig met een paar ballonnetjes op een feestje, maar daarna liep het rap uit de hand. Het waren geen enkele ballonnetjes meer, maar het 14-jarige meisje gebruikte dagelijks meerdere lachgastanks. „Tussen de zes en tien liter per dag”, vertelt haar behandelaar Marc van Gessel ontdaan. „Het is echt een schrijnend voorbeeld.”

In zijn praktijk Herstelwijzer in Bussum behandelt hij meerdere jongeren met een lachgasverslaving. „Het zijn vooral tieners tussen de 12 en 18 jaar. Echt ontzettend jong. Op deze leeftijd is het puberbrein in ontwikkeling, dat wil je niet slopen, maar door lachgas gebeurt het toch”, zegt Van Gessel.

Hij is dan ook erg blij dat het bezit en de verkoop van lachgas vanaf 1 januari verboden zijn. Dan staat de drug op een lijst met verboden middelen om het gebruik terug te dringen. Nu valt het onder de Warenwet, waardoor je het legaal kunt kopen, verhandelen en bezitten. Van Gessel krijgt er kopzorgen van: „In deze buurt rijden een paar figuren met een grote tank in de achterbak rond. Voor een verslaafde is dit helemaal fantastisch, met een paar drukken op de knop staan ze op de stoep met ballonnetjes.”

’Heel heftige situatie’

De behandelaar ziet dagelijks hoe vernietigend lachgas is, een drug die in de ogen van sommigen nog steeds vrij onschuldig is. „Maar dat is het niet”, benadrukt Van Gessel. Hij noemt een voorbeeld uit zijn praktijk. „Wij helpen een meisje van 14 jaar. Zij gebruikt tussen de zes en tien liter lachgas per dag.”

Zij is daar dag en nacht mee bezig. De roes is namelijk vrij kort, ongeveer 1 tot 5 minuten, waardoor je vaak en veel moet gebruiken om de effecten steeds te ervaren. De gevolgen van zoveel lachgasgebruik kunnen desastreus zijn; je kunt zelfs een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie oplopen. Het meisje heeft dat niet, maar wel: „Blijvende zenuwschade en het gevoel in de voeten is verdwenen”, zegt Van Gessel.

Cocaïne

De behandelaar legt uit dat veel jongeren met een lachgasverslaving aan meerdere drugs verslaafd zijn. „De 14-jarige is ook verslaafd aan cocaïne en alcohol.” Ze heeft een moeilijke thuissituatie, de ouder-kindrelatie is volgens Van Gessel al jaren verstoord, waardoor ze uiteindelijk in aanmerking is gekomen met drugs.

Hoe bekostigt zij dat? „Ze heeft manieren gevonden om als dame op een snelle manier geld te verdienen, die kunnen jij en ik zelf wel invullen.”

Trauma

Het raakt hem: „Eigenlijk is dit nog een trauma erbij die je moet behandelen. Zij komt op plaatsen die jij en ik niet willen zien. Het is een heel heftige situatie.”

Het meisje heeft niet zelf bij de praktijk aangeklopt: „We zijn door andere mensen op haar gewezen”, zegt Van Gessel. Hij is zelf ook ervaringsdeskundige (hij had een alcoholverslaving), waardoor hij naar eigen zeggen ’de taal’ spreekt. „Dat maakt het contact makkelijker dan iemand die in een witte jas voor je deur staat.”

Uiteindelijk heeft het meisje ingestemd met een behandeling en helpt hij haar. „Maar het is een complexe behandeling.”

In de tuin

De rol van ouders speelt volgens Van Gessel een grote rol in hoe jongeren verslaafd raken. Hij merkt dat ouders hun kinderen thuis drugs laten gebruiken. „Bijvoorbeeld in de achtertuin. Ze denken dat ze er dan zicht op hebben. Op zich is dat heel mooi, en goed bedoeld, maar wat het uiteindelijk doet: faciliteren.”

Jongeren kunnen zo verslaafd raken, of in de woorden van Van Gessel: „Het is een startpunt naar meer.”

Ook ziet hij dat een verslaving op een onschuldigere manier ontstaat. Van Gessel: „Een kind krijgt bijvoorbeeld een PlayStation, omdat pappie en mammie steeds druk aan het werk zijn. Het kind trekt zich terug op zijn kamer, hij lijkt zo fijn te spelen. Dat is inderdaad ook zo, maar er is meer aan de hand. Hij doet bijvoorbeeld internationale toernooien en heeft te maken met andere tijdzones. Om niet in slaap te vallen, zoekt hij naar manieren om wakker te blijven en bestelt drugs online. Pappie en mammie zien dat toch niet, want het doosje wordt geleverd als zij aan het werk zijn. Vervolgens heeft het kind een verslaving te pakken.”

bron:#gooieneemlander