Uit je hoofd, in je lijf

Bij veel psychische klachten, bijvoorbeeld bij burn-out, depressie of wanneer je net in herstel van je verslaving bent, is gedragsactivatie een veelgebruikte vorm van behandeling. Gedragsactivatie doorbreekt namelijk de vicieuze cirkel van je somber voelen, weinig zin hebben om dingen te ondernemen en daardoor ook geen voldoening meer ervaren, wat de neerslachtige stemming wederom verslechtert.

De passiviteit maakt dat je steeds minder energie ervaart en je steeds somberder gaat voelen. Wat helemaal effectief blijkt te zijn is meer bewegen en met name in de buitenlucht. Beweging zorgt ervoor dat je bepaalde stresshormonen verbruikt, mede onder invloed van natuurlijk licht en zuurstofrijke lucht. Je komt daardoor meer tot rust,  je kunt beter nadenken en je kunt gemakkelijker ontspannen. Hierdoor kom je verrassend vaak tot helpende inzichten. Door te bewegen komt er ook een dosis endorfine vrij; een neurotransmitter die zorgt voor aangename gevoelens. Beweging vormt daarmee een heel belangrijke stap in het herstel van psychische klachten en helpt je om je meer in balans te voelen.

Uit meerdere studies is gebleken dat wandelen een therapeutisch effect heeft. Zo bleek dat mensen die wandel coaching volgden na een aantal weken veel minder last hadden van burn-out, concentratieproblemen en stressklachten dan mensen uit een passieve controlegroep. Ook blijkt dat mensen het als prettig ervaren dat je op een meer gelijkwaardige manier met je behandelaar praat. Niet tegenover elkaar, gescheiden door een tafel maar juist op een ongedwongen manier naast elkaar. Een ander voordeel van wandeltherapie is dat je elkaar niet continue hoeft aan te kijken tijdens het wandelen. Dat geeft sommige mensen meer ruimte om na te denken en/of over lastige onderwerpen te spreken.

Indien gewenst gaan we aan de wandel met herstel-labrador Daisy. Daisy heeft al de nodige ervaringen in haar hondenleven mogen opdoen en is door Herstelwijzer in 2019 op vijfjarige leeftijd vanuit het asiel geadopteerd. Wandelen door het bos of over het strand, het kan allemaal, wij kijken samen wat het beste bij jou past.