Feiten over verslaving

Oorzaken en gevolgen verslaving

Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom mensen verslaafd raken, en die verschillen ook nog eens per persoon. Je kunt niet van tevoren voorspellen of iemand in zijn latere leven verslaafd raakt. En het is ook lang niet altijd mogelijk om de precieze oorzaak (of oorzaken) van een verslaving te achterhalen. Er zijn wel verschillende factoren bekend die ervoor kunnen zorgen dat je kwetsbaarder bent voor verslaving, zoals genetische kenmerken, de omstandigheden waaronder je bent opgevoed en je verdere levensloop, de omgeving en persoonlijke stresservaringen. Deze zijn voor een ieder anders en het is daarom belangrijk om het dieper liggend “probleem” te achterhalen en hier samen mee aan het werk te gaan.

Lichamelijke gevolgen

Als je een verslavende stof gebruikt, kun je (ernstige) lichamelijke klachten krijgen. Ook ontstaan er lichamelijke verschijnselen die het moeilijker maken om te stoppen. Je hebt bijvoorbeeld steeds meer van een middel nodig om hetzelfde gevoel te krijgen (tolerantie) en als je stopt met verslavende middelen kun je (heftige) onthoudingsverschijnselen krijgen.

Psychische gevolgen

Als je een verslaving hebt, doet dat iets met je zelfbeeld. Veel mensen hebben last van een schuld- en schaamtegevoelens. Daarnaast kunnen verslavende  middelen ook psychische klachten veroorzaken. Alcoholgebruik kan bijvoorbeeld leiden tot angststoornissen, depressies en psychotische verschijnselen; opiaten en tranquillizers kunnen depressies veroorzaken en cocaïnegebruik kan leiden tot angststoornissen.

Sociale gevolgen

Het gebruik van verslavende stoffen zoals alcohol en drugs kan leiden tot sociale problemen. Dit werkt opvallend anders voor druggebruikers dan voor alcoholisten. Drugsgebruikers zijn vaak vrijwel vanaf het begin in conflict met de rest van de wereld, en weten dit ook. Hun sociale gedrag is vaak onbeschaafd en hinderlijk voor anderen. Sociale problemen zijn bijvoorbeeld zware gezinsproblemen, financiële drama’s  en crimineel gedrag om aan middelen te kunnen komen. Bij alcohol gaat het vaker om werkmoeilijkheden, relatieproblemen en problemen als agressief gedrag en rijden onder invloed.
 
Als je naaste bent van iemand met een verslaving kan dit een grote invloed hebben op je eigen (gezins)leven en leiden tot klachten als slapeloosheid of stress. Maar uiteraard ook de gevolgen en de puinhoop (ook geestelijk) waarin je achterblijft. Wanneer de verslaafde in herstel gaat is het net zo belangrijk dat je als naaste in herstel gaat. Denk hierbij aan onder andere de draad van het leven weer oppakken, overzicht krijgen en vooral, hoe verder, en hoe om te gaan met een verslaafde in herstel. Het punt dat niets meer hetzelfde zal zijn is immers bereikt. Omdat je als naaste vaak achterblijft met niet veel meer dan ellende en vraagtekens vinden wij het van groot belang om ook de naaste hulp te bieden.