Drugs en hart- en vaatziekten

Drugsgebruik kan voor iedereen gevaarlijk zijn, maar voor mensen met hart- en vaatziekten zijn er extra risico’s. Wat is het effect van deze drugs op het hart en de bloedvaten? Bij gebruik van veel drugs gaat de hartslag en de bloeddruk omhoog. Het hart heeft daardoor meer zuurstof nodig. Maar de vaten kunnen ook vernauwen van drugs. Die combinatie kan leiden tot pijn op de borst of zelfs een hartinfarct. Ook kunnen er levensgevaarlijke ritmestoornissen ontstaan.

Gebruik drugs en alcohol nooit samen. Dit geldt vooral voor cocaïne en alcohol. Die combinatie is voor iedereen gevaarlijk, maar voor hart- en vaatpatiënten extra gevaarlijk. Ook de combinatie van drugs en medicijnen kan gevaarlijk zijn. De effecten zijn niet goed te voorspellen. Ze verschillen per persoon, soort drugs en de gebruikte medicijnen. Ook kun je door drugsgebruik sneller je medicijnen vergeten, minder goed slapen of minder goed eten. Hierdoor kan de behandeling minder effect hebben.

Effecten meest gebruikte drugs

In Nederland worden cocaïne, amfetamine en XTC het meest gebruikt van de stimulerende middelen. Ze worden ook wel uppers genoemd. Ook cannabis wordt veel gebruikt. Bekijk welke effecten de meest gebruikte soorten van drugs hebben. Kijk voor meer informatie op Trimbos.