Burn-Out

Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.[1]

De term burn-out werd begin jaren zeventig voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psychotherapeut Herbert Freudenberger en Christina Maslach. De opvatting van de laatste is inmiddels dominant geworden. Burn-out bestaat in haar opvatting uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen: uitputting (extreme vermoeidheid), cynisme (afstand hebben van het werk, dan wel de mensen met wie men werkt), en een lager zelfbeeld van de eigen competenties.

Te veel stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn. Bron: Wikipedia

Aldus Wikipedia. Ook veel gehoord is dat de term Burn-Out een modeverschijnsel en excuus is voor mensen die “even geen zin” hebben om te werken maar dit niet met vakantiedagen willen oplossen. Wanneer je een Burn-Out hebt is dit wel het laatste waar je aan denkt. Een Burn-Out krijg je namelijk niet zomaar. Aan een Burn-Out gaat heel wat vooraf. Misschien herken je jezelf wel in het volgende:

Het zijn vaak de doorzetters, de harde werkers, die uiteindelijk vastlopen en burn-out raken. Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. In een vroeg stadium zijn er vaak al signalen. Iemand is zowel voor als na zijn werk moe, heeft geen zin om te gaan werken, is vergeetachtig, prikkelbaar en kan zich slecht concentreren.

Vaak heeft de partner al een keer de opmerking gemaakt dat iemand alleen nog maar met zijn werk bezig is. Deze vroege signalen worden veelal genegeerd en iemand blijft op de oude voet verder gaan, tot het moment dat er wel gestopt moet worden, omdat het echt niet meer gaat. Dat is het moment dat iemand daadwerkelijk uitgeput is en dan spreken we van een burn-out. En dat is goed!!

Dat is goed klinkt natuurlijk heel gek. Wat er vooral aan de hand is en wat goed is, is dat je door je hoofd en lichaam op stop wordt gezet. Met maar 1 simpele opdracht en dat is namelijk herstellen én het werken aan de oorzaken welke de Burn-Out mede hebben veroorzaakt. Wij helpen je graag aan het verkrijgen van inzichten hierin zodat jij straks in staat bent om deze toe te passen en op deze manier aan je herstel richting een stabieler en fijner leven kunt gaan werken.

Burn-out

Burn-Out