Bij een burn-out gaat het niet alleen om herstellen, maar ook om anders leren denken en handelen. Als dat niet verandert, is de kans op een volgende burn-out groot. Neem een burn-out dus serieus en zoek deskundige begeleiding “Een burn-out herkennen en erkennen is een eerste stap op weg naar herstel. In eerste instantie kun je kijken of je er zelf wat aan kunt doen. Begin met het kritisch bestuderen van je dag- en weekschema: hoe ziet de dag eruit? Hoeveel uren werk je en hoeveel uur heb je vrij? Welke taken neem je op je?”
Blijf niet te lang lopen met een burn-out
Helaas is er niet één duidelijk omslagmoment aan te wijzen tussen overspannenheid en burn-out, maar als je continu doodop bent en zelfs opziet tegen leuke dingen, is het zinvol langs te gaan bij huis- of bedrijfsarts. “Als je er snel bij bent, is het makkelijker eruit te komen. Je kunt er dan binnen een maand of drie vanaf zijn. Hoe langer je het verwaarloost, hoe ernstiger de klachten worden en hoe langer het herstel duurt.”
Cognitieve gedragstherapie (waarbij aan gedachte- en gedragspatronen gewerkt wordt) is de meest aangewezen behandelwijze. Ook mindfulness kan helpen, dat leert je in het moment te zijn en naar jezelf te kijken en te luisteren; iets wat opgebrande mensen vaak juist niet konden. Medicijnen worden bij een burn-out zonder depressie meestal niet gegeven. Hooguit tijdelijk om de ergste slaapproblemen op te lossen.”
Behandeling burn-out
Behandelaars werken volgens een driestappenplan. “In de crisisfase krijgt de cliënt rust voorgeschreven om te kunnen herstellen en de accu weer op te laden. Vervolgens wordt gekeken naar de oorzaken van de burn-out en naar mogelijke oplossingen. Wat maakt dat je in deze situatie terecht bent gekomen? Hoe zit je in elkaar? Hoe ga je met je werk om? Waar is winst te behalen en hoe pak je dat aan? In de laatste fase gaat iemand weer echt aan de slag. Maar dan wel op zo’n manier dat hij niet meer terugvalt.”
Tips voor het thuisfront
Het thuisfront ziet meestal als eerste dat het mis gaat. Frustrerend is dat de patiënt het vaak heel lang blijft ontkennen. Toch zijn partners niet machteloos.
- Kijk hoe jij je partner thuis kunt ontlasten; neem taken over
- Accepteer dat hij/zij thuis minder doet
- Betrek de problemen niet op jezelf of jullie relatie
- Creëer en bewaak de rust
- Zorg goed voor jezelf: pas dan kun je goed voor de ander zorgen
- Veroordeel niet (‘je werkte ook veel te hard’): benoem liever goede eigenschappen
- Wees er voor hem/haar